Генерираните през последните дни закъснения в полетите се дължат на гръмотевичните

...
Генерираните през последните дни закъснения в полетите се дължат на гръмотевичните
Коментари Харесай

Анелия Маринова: Полетите закъсняват заради гръмотевичните бури

Генерираните през последните дни закъснения в полетите се дължат на гръмотевичните стихии. Това сподели в предаването „ Тази събота “ основният шеф на дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ към Министерство на превоза Анелия Маринова.

" За страдание все по-често се следи забавяне в полетите. Организация на авиационния превоз е комплицирана и сложна активност. Намесени са доста фактори и всичко би трябвало да е синхронизирано. Когато някакъв съставен елемент бъде нарушен, това провокира резултата на доминото и нарушава целия развой ", разясни тя.

Анелия Маринова уточни, че има дефицит несамо на личен състав, само че и на летателни машини, тъй като огромна част от тях са приземени за рутинни поправки и механически прегледи.

„ Все още промишлеността не е преодоляла последствията на пандемията. Много хора си потърсиха други сфери на развиване, тъй като останаха без работа за две години, а тези експерти се образуват мъчно – изисква се време да бъдат подготвени “, сподели още тя.

Анелия Маринова сподели и карта на Европа с гръмотевичните стихии през последните дни, като изясни, че това са региони, които би трябвало да се заобикалят от водачите. „ Гръмотевичната активност не е безвредна на въздухоплаването “, разясни тя.

Според нея от 75% от всички закъснения в полетите, генерирани в границите на Европа на 27 юни, се дължат на гръмотевичната активност и рисковите метеорологични условия.

Тя уточни също по този начин, че от началото на годината в ръководената от нея администрация са постъпили към 450 тъжби, само че посочи, че пасажерите първо подават тъжба към превозвача.

„ Жалбите към нас се подават едвам откакто човек не е получил съответен отговор от авиопревозвача или този отговор е просрочен “, разясни Анелия Маринова.  

„ Миналата година имахме повече тъжби, спрямо тази година, което значи, че и самите авиопревозвачи към този момент се грижат по-адекватно за пасажерите си “, сподели още тя.

Анелия Маринова уточни в кои случаи пасажерите имат право на някакво обезщетение и даде препоръки за това, по какъв начин да се пътува безпроблемно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР